fbpx Skip to main content

Uitslag ronde 5

By 3 juli 2024Tour de France spel

Beste sprintliefhebbers van de Tour,

Eerst ff iets rechtzetten in de uitslag van gisteren. In het dagklassement stond op 1 en 5 Pogacar, op 5 moet natuurlijk Vingegaard zijn, maar omdat 99% alle2 deze heren in zijn of haar ploeg heeft of geen van beiden, blijft de dagwinnaar dezelfde. De juiste uitslag is inmiddels verwerkt.

TOUR DE FRANCE 2024: CAVENDISH GLORIEERT IN SAINT-VULBAS, POGACAR HOUDT GEEL

In de straten van Saint-Vulbas ontploft de 5e Touretappe in een massasprint. Mark Cavendish vlamt naar de zege en daarmee behaalt hij zijn felbegeerde record van 35 Touretappezeges. Tadej Pogacar houdt de leiding in het algemeen klassement. (Slideshow route/profiel)

Bij WEC behaalde Marian Fassebnder met uiteraard Cavendish in haar ploeg de dagprijs, terwijl ook hier het geel om de schouders blijft van Hans van Gaalen.

Morgen weer een dag voor de sprinters en we hopen dan ook op een Nederlands dagsucces.

TOUR DE FRANCE 2024 PARCOURS ETAPPE 6: MÂCON – DIJON

Donderdag 4 juli – In 163,5 kilometer fietsen de coureurs in de 6e etappe van de Tour de France van Mâcon naar Dijon. Het parcours is, met maar 1.000 hoogtemeters, nagenoeg vlak.

Voor de tweede keer keer start de Tour de France in Mâcon, een stadje met 34.500 inwoners aan de Saône. Beide keren won er die dag een Thomas. In 2012 Voeckler en in 2019 De Gendt. De Vlaming deed dat door Thibaut Pinot en Julian Alaphilippe te verslaan na een dag in de vlucht met 3.750 hoogtemeters.

De 6e etappe is normaal gesproken een prooi voor de snelle mannen. Buiten een heuveltje in de beginfase is het parcours niet zo spannend. We zijn bijna aan het einde van de eerste week en er zijn vast nog genoeg sprintersploegen die zich willen opmaken voor een sprint in de straten van Dijon. Extra attractie in de finishplaats is, dat de weg de laatste 800 meter rechtdoor gaat.

De laatste Belgische ritzege in Dijon stamt uit 1991, toen Etienne De Wilde het sprintende peloton net voorbleef. Gerrie Knetemann tekende in 1977 voor het laatste Nederlandse dagsucces in de Bourgondische hoofdstad. Hij klopte Cees Bal in een sprint-à-deux. Een kleine minuut later won Gerben Karstens de pelotonsprint en zorgde zo voor een geheel Nederlands podium.

Mario Traversoni is de laatste ritwinnaar in Dijon. Hij kwam niet als eerste over de lijn. Dat was Bart Voskamp, die Jan Heppner klopte in de sprint van twee. Alleen, ze werden allebei gediskwalificeerd na een stevige potje schouderduwen, waarna de nummer drie het podium op mocht. Het was direct Traversoni’s grootste zege uit zijn loopbaan. We hebben het dan trouwens over 1997.

Klik hier voor de uitslag van rit 5