WEC 1 na gelijkspel koploper en periodekampioen

Verslag FC Schadewijk 1 – WEC 1 geschreven door Willy Rooyakkers van Kliknieuws. Gelijkspel in topper met FC Schadewijk levert WEC alleenrecht koppositie op.

De topper tussen FC Schadewijk en WEC werd op Sportpark De Neervelden in Oss uiteindelijk besloten op een doelpuntloos gelijkspel: 0-0. Dat was gezien de verhoudingen op het veld eigenlijk wel terecht. Schadewijk liet bij vlagen het betere technische voetbal zien maar de beste kansen waren eigenlijk voor de bezoekers. Omdat Nulandia verrassend bij Festilent verloor (2-1) deden beide clubs alsnog goede zaken. Volgende week volgt er weer een belangrijke clash want dan ontvangt WEC het vandaag verrassend verliezende Nulandia.

Sportpark De Neervelden ademt nog een authentieke ouderwetse sfeer die bij veel voetbalclubs een paar decennia terug rondhing. Aan de muur in de bestuurskamer hangt een foto met de drie oprichters van de club. Eén van die drie mensen luistert naar de naam Giel van Orsouw, de man die anno 2018 nog steeds hoofdtrainer van het eerste elftal is. Beide trainers hadden vooraf reeds zin in het komende duel. Van Orsouw: “Heerlijk toch zo’n wedstrijd? Hoe vaak speel je dit soort duels?”.  In soortgelijke bewoordingen liet ook zijn collega Bas van de Veerdonk zich uit. Aan de publieke opkomst was te zien dat er wat op het spel stond. Met Bengaals vuurwerk werden de matedoren onthaald door zo’n 250 toeschouwers waarvan velen stonden samengepakt op de gezellige staantribune. Opvallend was ook dat veel aanwezigen uit Wijbosch of Eerde bleken te komen.

Kansjes
De gastheren startten het beste. Men probeerde van achteruit verzorgd op te bouwen en dat lukte bij vlagen ook best aardig. Smullen was het telkens als Bilal El Ghezaoui aan de bal kwam. De kleine spelmaker is een ouderwetse nummer tien, een heerlijk technisch spelertje. Schadewijk beschikt met voetballers als Jordy Hoeks en good-old Younes Ettahouri echter over meer jongens met individuele kwaliteit. Hoewel WEC aanvankelijk de kat uit de boom keek en weinig zelf aan voetballen toekwam kwamen er amper kansen voor de gastheren al was er meteen dreiging toen Remco Scholte te lang wachtte met schieten en daarmee eigenlijk geblesseerd raakte. Daarna was er een actie van Jordy Hoeks waarna keeper Luuk Santegoeds met de voet moest redden en ook Ettahouri mocht een keer schieten vanuit een lastige hoek. Ook werden diverse Ossenaren op het randje van buitenspel afgevlagd door de erg scherpe grensrechter van WEC. Maar om nu te zeggen dat WEC het echt lastig had? Nou nee, dat viel wel mee. Aan de andere kant weinig dreiging overigens. Trainer Bas van de Veerdonk had ervoor gekozen om Steef Rovers op links te zetten en bracht Mark van Os als diepe spits. Vlak voor de pauze dan ineens een enorme kans voor WEC. In de omschakeling tastten de Ossenaren mis in de rechterzone waarna Rovers alleen op de uitstekend keepende Martin Roelofs (vooral zijn snelle spelhervattingen zijn echt heerlijk) afkon. In plaats van zelf af te drukken besloot hij af te leggen op Elmo Kuijpers maar toen zat Roelofs er alsnog tussen. Dit had echter een goal moeten zijn voor WEC. Daarna nog een kansje voor Rovers maar Roelofs kon simpel redden.

Aanzetten
Na de pauze zette FC Schadewijk aanvankelijk sterk aan. Na een geweldige actie van El Ghezaoui belandde de bal bij de net ingevallen Benjamin Duah (voor de hinkende Jordi van Orsouw) maar de rechterspits was blijkbaar nog niet helemaal warm want zijn aanname was onder de maat. Later liet Duah aan de rechterkant wel een aantal sterke en snelle acties zien overigens. Ook Hoeks had aan de andere zijde een paar leuke en dreigende momenten in huis maar telkens ging de laatste bal of de combinatie met een medespeler net de mist in op het beslissende moment. Door de dreiging van Hoeks besloot coach Van de Veerdonk toch om rechtsback Luuk van de Vorstenbosch te wisselen voor Rick Vos. In de slotfase kwam het gezamenlijke middenveld steeds meer open te liggen omdat de krachten wegvloeiden. Dat leverde WEC een tweede levensgrote kans op toen Schadewijk achterin mistastte maar Elmo Kuijpers vervolgens hopeloos naast schoot met zijn rechterbeen. Had hij de bal gewoon aangenomen, die tijd had hij zeker, dan was een treffer meer aannemelijk geweest. Overigens een compliment voor scheidsrechter Makaloski die deze moeilijke wedstrijd uitstekend in de hand hield. In de slotfase was er nog dreiging aan beide kanten maar het bleef bij 0-0. Alles bij elkaar genomen was dat terecht.

FC Schadewijk: Roelofs, Wittenberg, Van Schijndel, Brans, Van der Linden, Scholte (84. Aslan), Laukes, El Ghezaoui, Van Orsouw (49. Duah), Ettahouri, Hoeks

WEC: L. Santegoeds, Van de Vorstenbosch (71. Vos), Verbakel, M. Santegoeds, B. Smits, Van de Ven, Leermakers (84. M. Smits), Kuijpers, Van Os (61. Kagermanov), Rovers