Kunstgrasdrama in Schijndel duurt voort

By 30 maart 2019 Algemeen

Zie bijgaand artikel van Robert van Lith uit het Brabants Dagblad van 30 maart 2019.

SCHIJNDEL/WIJBOSCH – Aan het kunstgrasdrama bij Avanti’31 in Schijndel en WEC in Wijbosch komt maar geen einde. Het is net een ijsbaan.” Toch is nu een oplossing op komst. De leverancier en Meierijstad beloofden deze week dat er sowieso vóór 1 augustus goede velden liggen. Het leek zo mooi. Avanti’31 uit Schijndel en Wijbosch Eerde Combinatie (WEC) kregen ieder als een van de eerste voetbalclubs in het land een nieuw soort kunstgrasveld: een zogeheten non-infill-veld. Dat zijn zijn revolutionaire kunstgrasmatten zonder rubberkorrels, waar grote weerstand tegen is in het land. Meierijstad kondigde de ‘primeur’ in mei vorig jaar met de nodige trots aan. Maar de jubelstemming was van korte duur.

Meteen na het aanleggen van de velden, kwamen de klachten. En die zijn ruim een half jaar later nog altijd niet verdwenen. ,,Het is net een ijsbaan”, zegt bestuurslid Ben van de Mosselaer van Avanti. ,,Het veld is echt spiegelglad, zeker als er een beetje vocht op ligt.”

De selectiespelers weigeren nog altijd op het veld te spelen, ook uit angst voor blessures. ,,Onze jeugdspelers trainen er wel op, die zijn veel lichter en wendbaarder.” Avanti heeft al zeker dertig duels die waren gepland op dit kunstgras, moeten afgelasten.

Bij WEC is het probleem ook groot. ,,Tjonge, jonge, we hebben het echt niet getroffen”, reageert Marcel van den Bogaart namens het bestuur. En ook bij OSS’20 in Oss, waar een zelfde type veld ligt, is het mis. In Oss kunnen ze heel waarschijnlijk pas na de zomerstop terecht op het nieuwe kunstgrasveld.

Afgelopen donderdagavond was er een ‘crisisberaad’ met vertegenwoordigers van Avanti, WEC, leverancier FieldTurf, aannemer Topgrass en Meierijstad. Het geduld bij WEC en Avanti raakte op. Beide clubs vroegen de gemeente om een reductie op de huurkosten.

Handen in het haar
Ook Meierijstad zit met de handen in het haar. De ene na de andere poging werd gedaan om de problemen op te lossen. Zo werden in de droge periode van afgelopen zomer al sproei-installaties aangeschaft voor beide clubs, à 35.000 euro per stuk. ,,Maar van dat sproeiwater werd het veld alleen maar gladder”, blikt Van de Mosselaer terug. En vanuit de Verenigde Staten werd een speciaal middel overgevlogen om het veld minder glad te maken. Ook dat hielp niet. En zo duurt het kunstgrasdrama voort.

‘Met z’n allen werken we aan oplossing’
Meierijstad benadrukt dat de gemeente alleen de velden en de sproei-installaties heeft bekostigd. ,,Alle onderzoeks- en uitvoeringskosten om het gladheidsprobleem te bestrijden zijn door de aannemer en de leverancier betaald.” Meierijstad en Oss zijn niet de enige die met deze problemen kampen: ,,In Nederland zijn tien van dit soort velden aangelegd, in het buitenland ook nog een aantal. Alle velden vertonen hetzelfde probleem. Met z’n allen, ook met de KNVB, werken we aan een oplossing.”