Zo kan het ook ………!

By 22 mei 2017 Algemeen

Hierna een ingezonden stuk door scheidsrechter Ad Spierings.

Zo kan het ook ………!

Zaterdag 29 april 2017 was een bijzondere dag op sportpark “De Rijpel”, thuisbasis van de Helmondse amateurvoetbalvereniging s.v. Rood Wit ’62. Hieronder het (en zo kan het dus ook …) positieve verhaal van jeugdspeler (JO15-1) Ryan Lenssen en KNVB scheidsrechter Ad Spierings.

Tijdens de wedstrijd Gemert JO15-1 – Rood Wit ‘62 JO15-1 van 18 februari 2017 op sportpark Molenbroek te Gemert, was er een klein incident tussen scheidsrechter Ad Spierings en s.v. Rood Wit ’62 speler Ryan Lenssen. Ryan werd tijdens deze wedstrijd een aantal keren ‘onheus bejegend’ door een speler van Gemert. Ryan ging naar de scheidsrechter en meldde dit aan hem en vroeg aan de scheidsrechter om hier tegen op te treden door een waarschuwing te geven of wellicht een gele kaart. Scheidsrechter Spierings vertelde Ryan dat hij niet zomaar een waarschuwing of kaart kon geven omdat hij het voorval zelf niet gehoord had. De scheidsrechter heeft de speler van Gemert wel even aangesproken maar deze bleef (buiten het gehoor van de scheidsrechter) toch doorgaan. Ryan werd hierdoor erg gefrustreerd en is nog een aantal keer bij de scheidsrechter geweest maar de scheidsrechter kon niet optreden omdat hij het schelden niet zelf kon constateren. Ryan is uiteindelijk boos van het veld gelopen zonder de scheidsrechter een hand te geven.

Bij terugkomst bij s.v. Rood Wit ‘62 is er een gesprek geweest met Ryan en zijn trainers Oelse en Glenda. Ryan besefte snel dat hij niet goed gereageerd had ten opzichte van de scheidsrechter en niet boos het veld af had moeten lopen. Hij besloot daarom door middel van een bos bloemen en een persoonlijk briefje zijn excuses aan te bieden aan deze scheidsrechter. Uiteindelijk, na heel wat zoek- en speurwerk heeft Ryan een bos bloemen en een persoonlijk excuusbriefje laten bezorgen bij scheidsrechter Ad Spierings aan zijn huisadres. Scheidsrechter Spierings kon dit zeer waarderen en vond dit zo ontzettend positief dat hij zelf meteen het initiatief heeft genomen om hier óók een positieve reactie op te geven. Hij heeft de KNVB gevraagd of hij nog een wedstrijd van Rood Wit 62 JO15-1 mocht fluiten maar de KNVB kon hier helaas niet aan mee werken om de schijn van bevooroordeling te voorkomen.

Toeval bestaat niet zegt men weleens. In dit geval ging dat ook op omdat scheidsrechter Spierings was ingepland voor de wedstrijd van Rood Wit 62 JO17-1 – FC Eindhoven JO17-1 op 29 april 2017 en deze wedstrijd werd gespeeld om 15:00 uur. Op dezelfde dag speelde ook s.v. Rood Wit JO15-1 thuis en scheidsrechter Spierings nam de moeite om al om 12:30 uur aanwezig te zijn bij de wedstrijd s.v. Rood Wit ’62 JO15-1 – SML JO15-1 om zo toch nog de gelegenheid te hebben om Ryan op een speciale manier te bedanken voor zijn bos bloemen en persoonlijk excuusbriefje.

In de bestuurskamer van s.v. Rood Wit ’62 vertelde scheidsrechter Spierings vooraf zijn verhaal en vroeg of hij na de wedstrijd van JO-15-1 Ryan in het zonnetje mocht zetten. Natuurlijk waren ook wij (s.v. Rood Wit ‘62) positief verrast en vonden dit gebaar van scheidsrechter Ad Spierings zo leuk dat we als club graag aan de voorgenomen actie van scheidsrechter Spierings wilde mee werken. Daarom werd in de rust van de wedstrijd Rood Wit ‘62 JO15-1 – SML JO15-1 de trainster erbij gevraagd om uit te leggen wat scheidsrechter Spierings direct na de wedstrijd van plan was. Na de wedstrijd Rood Wit 62 JO15-1 – SML JO15-1 zijn onze scheidsrechtercoördinator John Quigley, die tevens de interne jeugdscheidsrechtersopleidingen van s.v. Rood Wit ‘62 verzorgd, en scheidsrechter Ad Spierings naar de dug-out gelopen waar het complete JO15-1 team zich had verzameld voor een ‘speciale mededeling’.

Het team en met name Ryan Lenssen was erg verrast dat scheidsrechter Ad Spierings speciaal voor één van hen was gekomen. Na de speech van scheidsrechter Ad Spierings, waar Ryan erg van onder de indruk was, kreeg Ryan een snoepbloemboeket voor het hele team overhandigd en als speciaal aandenken voor zichzelf een door Ad Spierings samengesteld scheidsrechter pakketje met een persoonlijke boodschap voor Ryan. Al met al een zeer speciale actie van scheidsrechter Ad Spierings die er gewaard werd. Voor Ryan Lenssen is deze positieve actie mede aanleiding om volgend jaar ook de interne jeugdscheidsrechterscursus te volgen bij s.v. Rood Wit ’62. En mocht het nodig zijn, dan mag Ryan altijd hulp vragen aan scheidsrechter Ad Spierings want dit vermelde Ad nog speciaal in zijn speech. Het is mooi en erg positief om te zien dat er na een ‘vervelend’ voorval toch zoveel moeite wordt gedaan door beide partijen (speler en scheidsrechter)om wederzijds respect en begrip te tonen.

Met name dit soort acties verdienen aandacht!